Aquest lloc web utilitza galetes per a facilitar la vostra navegació. 

El programa Els Matins de TV3, líder d'audiència en la seva franja horària, ha entrevistat aquest matí el copresident de CORPINNAT, Xavier Gramona, sobre la marxa de la DO Cava dels nou cellers que avui integren la marca col·lectiva i sobre el futur d'aquest nou segell de qualitat que veurà la llum a les etiquetes dels nostres vins escumosos a partir d'aquesta primavera. Si voleu veure l'entrevista, cliqueu aquest enllaç

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/els-matins/xavier-gramona-marxem-per-fer-un-pas-endavant/video/5819008/

 

 

El cambrer de vins del Celler de Can Roca, Josep Roca, no se n’amaga i mostra, en declaracions al digital Vadevi.cat, tot el seu suport a CORPINNAT pel que considera una “decisió meditada, sentida, conseqüent amb el compromís i l’ètica que varen anunciar amb la creació de CORPINNAT. Neix des del cor, del patiment i la certesa d’un cafè per a tots del 1986 que no es fàcil de païr”.  Roca afegeix: “Corpinnat fa un pas endavant amb pas ferm que aplaudeixo”. Llegiu la notícia sencera a Vadevi.cat

Sant Sadurní d’Anoia, 30 de gener de 2019.-La marca col·lectiva de la Unió Europea CORPINNAT de Vins Escumosos de Qualitat arribarà al mercat aquesta pròxima primavera amb la comercialització de les primeres ampolles que incorporaran en l’etiquetatge el distintiu de la marca que, de moment, agrupa nou cellers del Penedès: Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca, Torelló, Huguet-Can Feixes, Júlia Bernet i Mas Candí. 

 Els nou cellers que avui integren la marca col·lectiva CORPINNAT han presentat amb data d’avui la baixa com a elaboradors de cava al Consell Regulador de la Denominació d’Origen Cava després de mesos de converses per intentar trobar una fórmula que permeti la convivència de la marca col·lectiva CORPINNAT dintre d’aquesta DO.  Malgrat les intenses negociacions entre l’Associació de Viticultors i Elaboradors CORPINNAT (AVEC) i la DO Cava, no ha estat possible arribar a una solució satisfactòria per ambdues parts, i els cellers associats a CORPINNAT s’han vist forçats a abandonar la DO tot i que van crear la marca amb la clara voluntat de conviure dintre del Cava. La darrera proposta d’integració que el Consell Regulador ha posat sobre la taula és inassumible per part de CORPINNAT, ja que exigeix una sèrie de renúncies que qüestionen la pròpia naturalesa de la marca col·lectiva, com ara la delimitació territorial, el reglament d’ús o els controls de qualitat externs. 

Compromís de futur

Les converses entre CORPINNAT i la DO Cava, especialment amb la nova junta sorgida de les eleccions de l’estiu passat, han estat constructives per al conjunt del sector i fruit d’això el Consell Regulador ha incorporat en el seu ideari la possibilitat de zonificar en un futur dintre dels límits de la Denominació d’Origen. 

CORPINNAT aplaudeix i valora que el Consell hagi fet aquest pas que pot ajudar a fer evolucionar el cava. De fet, l’AVEC ha defensat en tot moment la proposta que tots els territoris que engloba la DO tinguin la possibilitat d’expressar lesseves singularitats quan es presentin al mercat. L’AVEC, però,  lamenta que la DO Cava no permeti la convivència de les marques Cava i CORPINNAT en una mateixa etiqueta. Aquesta convivència era possible fins que la DO Cava va aprovar una modificació de reglament en el darrer ple de la Junta sortint (28.08.2018) per fer-ho, precisament, incompatible (veure cronologia).

El projecte CORPINNAT no tan sols és una garantia d’origen, sinó que representa també una aposta per defensar la singularitat del territori i les varietats dintre de l’oferta internacional de vins escumosos. Tanmateix, CORPINNAT pretén potenciar l’excel·lència dels vins escumosos elaborats al cor del Penedès amb un dels reglaments d’elaboració més exigents del món, que certifica els màxims estàndards de qualitat. CORPINNAT té com a missió impulsar i dinamitzar tot el sector en termes de prestigi i posicionament, un objectiu perfectament compatible amb el Cava. No obstant això, des del Consell Regulador de la DO Cava no s’ha entès d’aquesta manera. 

Per aquest motiu, i davant la impossibilitat de trobar, en el context actual, una solució que permeti aquesta convivència, i sense tancar cap porta al futur, CORPINNAT enceta una nova etapa amb el compromís de continuar treballant pel bé del conjunt del sector, a favor de la pagesia com a motor de canvi i transformació i amb l’objectiu de posicionar els grans vins escumosos que s’elaboren al cor del Penedès entre els millors del món. Tanmateix, i davant la nova situació no prevista fora de la DO Cava, CORPINNAT obre un període de reflexió per encarar aquesta nova etapa.

Dintre dels requisits de més exigència de CORPINNAT destaquen l’obligatorietat de treballar amb raïm 100% ecològic i collit a mà, criances mínimes de 18 mesos, la incorporació del viticultor en la cadena de valor i la garantia que el 100% del procés de vinificació es fa a la propietat.

CRONOLOGIA 

 

Gener 2015

S’inicien les primeres reunions entre un reduït nombre de cavistes del Penedès per reflexionar sobre el futur del sector.

10 juliol 2017

Es constitueix l’Associació de Viticultors i Elaboradors CORPINNAT (AVEC) integrada, aleshores, pels cellers Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca i Torelló. 

11 juliol 2017

L’AVEC inicia el tràmit de registre de la marca col·lectiva CORPINNAT a l’Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO).

7 desembre de 2017

L’Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO) registra formalment la marca col·lectiva de vins escumosos de qualitat CORPINNAT. 

27 febrer 2018

Una representació de la Junta Directiva de CORPINNAT es reuneix amb el president del Consell Regulador de la DO Cava, Pere Bonet, i la secretària general, per presentar-los el projecte i convidar-los a l’acte de presentació programada per el 10 d’abril a Sant Sadurní.

10 abril 2018

CORPINNAT es presenta en societat en un acte amb àmplia representació del sector i de les institucions a Sant Sadurní d’Anoia.

12 abril 2018

El Consell Regulador de la DO Cava fa públic un comunicat on anuncia que els seus serveis jurídics estan estudiant la compatibilitat de la nova marca col·lectiva CORPINNAT amb la DO Cava. 

Maig/juny 2018

S’inicien les reunions bilaterals entre el Consell Regulador de la DO Cava i l’AVEC per intentar trobar un encaix que permeti la convivència de la marca dintre de la DO. El CRDO Cava al·lega per escrit que és incompatible la convivència de CORPINNAT i Cava en una mateixa etiqueta perquè “pot crear confusió entre els consumidors”. L’AVEC es va mostrar disposada a fer concessions perquè això no passés.

22 juny 2018

El ple del Consell Regulador de la DO Penedès aprova l’autorització perquè la nova marca col·lectiva CORPINNAT pugui conviure amb els seus escumosos Clàssic Penedès. 

 3 juliol 2018

El Consell Regulador de la DO Cava envia a l’AVEC un informe dels seus serveis jurídics que recomana un canvi de reglament de la DO Cava per impedir que la marca CORPINNAT pugui conviure a l’etiqueta amb la marca Cava i demanar la nul·litat de la marca col·lectiva de la UE.

Juliol 2018

El Consell Regulador de la DO Cava sol·licita a l’AVEC que aturi la sortida de la marca CORPINNAT al mercat, prevista aleshores per al mes d’octubre, i que s’aturin també les accions de comunicació i promoció de la marca. A canvi, el CRDO Cava es compromet a no demanar la nul·litat de la marca i a no fer canvis en el seu reglament pel que fa a l’etiquetatge. L’AVEC accepta l’acord fins a la celebració del darrer ple de mandat del Consell Regulador de la DO Cava sortint, previst per al 28 d’agost.

6 juliol 2018

L’AVEC fa públic un manifest amb motiu de les eleccions per a la renovació del Consell Regulador de la DO Cava on anuncia que CORPINNAT donarà suport a aquelles candidatures que defensin el territori, que es comprometin a aplicar mesures correctores per recuperar el prestigi del Cava i que acceptin iniciatives com la marca col·lectiva CORPINNAT.

Juliol-agost 2018

CORPINNAT manté reunions amb representants dels diferents censos de la DO Cava (sindicats agraris, associacions de viticultors, candidats a la presidència i vocals del Consell Regulador, etc.) per explicar-los la filosofia de la marca col·lectiva i intentar que el sector entengués la voluntat i conveniència d’integrar CORPINNAT. 

28 agost 2018

El darrer ple de mandat del Consell Regulador de la DO Cava que cessa de les seves funcions aquell mateix dia aprova una modificació del reglament d’etiquetatge per impedir la convivència de Cava i CORPINNAT, en contra de l’acord del juliol i per sorpresa de l’AVEC. 

Setembre 2018 

L’AVEC contacta amb el nou president del CRDO Cava i s’obre una segona tanda de converses per intentar recuperar el diàleg.

28 setembre 2018

El celler Huguet-Can Feixes s’incorpora a CORPINNAT. 

Octubre-novembre 2018

Continuen les reunions bilaterals entre una delegació de l’AVEC i el Consell Regulador de la DO Cava per continuar explorant un acord que faci possible la convivència de CORPINNAT dintre de Cava.

3 desembre 2018

L’AVEC i la DO Cava celebren la darrera reunió on el Consell Regulador presenta un document amb les línies estratègiques de futur del Cava i on reitera que CORPINNAT no hi té cabuda si no renuncia als principis de territori i altres requisits del seu manual d’ús.

3 desembre 2018

El celler Júlia Bernet s’incorpora a CORPINNAT.

13 desembre 2018

El celler Mas Candí s’incorpora a CORPINNAT.

20 desembre 2018

L’AVEC emplaça el Consell Regulador de la DO Cava a reprendre les converses en una reunió pendent de convocar a partir del 8 de gener de 2019.

 

5 gener 2019

El Consell Regulador de la DO Cava envia a l’AVEC un esborrany d’acord escrit on accepta la convivència de la marca CORPINNAT dintre del Cava a canvi que CORPINNAT renunciï a la seva delimitació territorial, que renunciï al seu reglament d’ús a canvi d’incorporar algunes de les normes d’elaboració al reglament de la DO Cava i que renunciï a l’execució dels controls de qualitat per part d’una empresa auditora externa a canvi que siguin assumits pels serveis d’inspecció de la pròpia DO Cava. 

8 de gener 2018

L’AVEC comunica a la DO Cava que els termes de l’esborrany d’acord proposats són inassumibles per part de CORPINNAT ja que vulneren els principis i la pròpia naturalesa de la marca. 

22 gener 2019

El Consell Regulador de la DO Cava fa arribar una carta a la presidència de CORPINNAT emplaçant-los a la primera reunió de treball per encetar el projecte de zonificació, prevista per al 25 de gener, i on demana també “la paralització de l’ús de la marca col·lectiva, com a molt tard el proper 31 de gener de 2019”. 

30 gener 2019

Els nou cellers CORPINNAT presenten al registre del Consell regulador de la DO Cava la baixa com a elaboradors de cava. 

El celler Mas Candí ja és nou membre de CORPINNAT després de superar les dues auditories inicials preceptives per entrar a formar part d’aquesta marca col·lectiva de la UE que té com a objectiu prestigiar els grans vins escumosos que s’elaboren al cor del Penedès. D’aquesta manera, Mas Candí es converteix en el novè celler de la marca que ja integren Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca, Torelló, Huguet-Can Feixesi Júlia Bernet

Mas Candí és un petit celler familiar situat a Les Gunyoles d’Avinyonet impulsat per joves pagesos amb estudis de viticultura i enologia que cultivaven les vinyes dels seus avis i que l’any 2005 van decidir unir-se per elaborar els seus propis vins, un dels valors essencials que persegueix CORPINNAT. Des de la complicitat i el compromís amb el paisatge, treballant amb rigor les varietats autòctones i recuperant-ne d’antigues, Mas Candí s’ha convertit en un dels nous cellers del Penedès amb més projecció. El celler elabora actualment prop de 60.000 ampolles l’any (30.000 de vi tranquil i 30.000 d’escumós) i té actualment al mercat quatre caves: Cava Mas CandíSegunyola (100% xarel·lo d’una sola finca amb 3 anys de criança), Indomable(5 anys de criança) i el rosat Prohibit.

Aquest és el novè celler que s’incorpora al projecte CORPINNATdes que la marca es va presentar en societat el 10 d’abril passat a Sant Sadurní d’Anoia. Des d’aleshores, han estat nombrosos els cellers que s’han interessat per entrar a formar-ne part i alguns ja han iniciat el procés per passar les auditories que els permetran entrar, tal com han fet en les darreres setmanes Huguet-Can Feixes, Júlia Berneti ara Mas Candí.  

CORPINNAT és una marca col·lectiva registrada a la Unió Europea a final de l’any passat i que està oberta a tots aquells cellers elaboradors de vi escumós que estiguin dintre de la delimitació territorial que estableix la marca. El territori CORPINNATcomprèn una àrea geogràfica que aglutina 46 municipis —tots els de l’Alt Penedès, i alguns del Baix Penedès, l’Alt Camp, l’Anoia i el Baix Llobregat— on, per raons geogràfiques, geològiques, climàtiques i socials, sempre s’hi han cultivat varietats autòctones per a l’elaboració de vins escumosos. 

Igualment, tots els cellers aspirants a entrar a CORPINNAThauran de complir o adaptar-se al reglament d’ús de la marca que estableix, entre d’altres característiques, collita manual, raïm ecològic certificat, utilització de varietats històriques —posant especial èmfasi en les autòctones—, vinificació íntegra a la propietat, criances superiors a 18 mesos, preu mínim garantit al viticultor amb un increment gradual i compromís amb el rigor i l’autoexigència.

El celler Júlia Bernet ja és nou membre de CORPINNAT després de superar les dues auditories inicials preceptives per entrar a formar part d’aquesta marca col·lectiva de la UE que té com a objectiu prestigiar els grans vins escumosos que s’elaboren al cor del Penedès. D’aquesta manera, Júlia Bernet es converteix en el vuitè celler de la marca que ja integren Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca, Torelló Huguet-Can Feixes

Júlia Bernet és un celler familiar situat al massís d’Ordal amb vinyes que creixen en un terreny agrest i calcari situat a 400 metres d’alçada respecte el nivell del mar. Els seus vins i caves provenen d’agricultura ecològica de verema 100% manual. El cas de Júlia Bernet és el paradigma d’una família de pagesos que fa 16 anys van decidir elaborar el seu propi cava apostant per la qualitat i el compromís amb el territori des del rigor i l’honestedat.  I aquest és, precisament, un dels objectius que persegueix CORPINNAT. La marca, que elabora una producció de 40.000 ampolles, té actualment al mercat sis caves brut nature (Ingènius, Exsum Or, Exsum Rosat, 60x40, R-130 i Maria Bernet) i també elabora quatre vins tranquils. 

Aquest és el vuitè celler que s’incorpora al projecte CORPINNAT des que la marca es va presentar en societat el 10 d’abril passat a Sant Sadurní d’Anoia. Des d’aleshores, han estat nombrosos els cellers que s’han interessat per entrar a formar part de la marca i alguns ja han iniciat el procés per passar les auditories que els permetran entrar, tal com han fet en els darrers mesos Huguet-Can Feixes i ara Júlia Bernet

CORPINNAT és una marca col·lectiva registrada a la Unió Europea a final de l’any passat i que està oberta a tots aquells cellers elaboradors de vi escumós que estiguin dintre de la delimitació territorial que estableix la marca. El territori CORPINNAT comprèn una àrea geogràfica que aglutina 46 municipis —tots els de l’Alt Penedès, i alguns del Baix Penedès, l’Alt Camp, l’Anoia i el Baix Llobregat— on, per raons geogràfiques, geològiques, climàtiques i socials, sempre s’hi han cultivat varietats autòctones per a l’elaboració de vins escumosos. 

Igualment, tots els cellers aspirants a entrar a CORPINNAT hauran de complir o adaptar-se al reglament d’ús de la marca que estableix, entre d’altres característiques, collita manual, raïm ecològic certificat, utilització de varietats històriques —posant especial èmfasi en les autòctones—, vinificació íntegra a la propietat, criances superiors a 18 mesos, preu mínim garantit al viticultor amb un increment gradual i compromís amb el rigor i l’autoexigència.

Associació de Viticultors i Elaboradors CORPINNAT

 • Adreça

  Assessoria Vitivinícola Grau Griell
  Passatge Noucentisme 34-36, local 7
  08720 Vilafranca del Penedès
 • eMail

  Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
 • Administració

  93 890 62 96
 • Comunicació

  +34 690 357 860