CORPINNAT reivindica a la Generalitat el desplegament de la Llei Catalana del Vi abans de la pròxima verema (VÍDEO)

 • La marca col·lectiva celebra la primera edició de la Nit de Verema i insta l’administració a arbitrar les diferents sensibilitats del sector per facilitar un espai comú d’entesa que permeti prestigiar els vins escumosos de qualitat elaborats al Penedès

Gelida, 29 de setembre de 2022.- El president de la marca col·lectiva de vins escumosos CORPINNAT, Ton Mata, ha emplaçat avui la Generalitat a desplegar urgentment la Llei Catalana del Vi com una eina imprescindible per ordenar el sector i propiciar un escenari d’entesa que permeti agrupar tots aquells elaboradors de vi escumós del Penedès compromesos amb el territori i la qualitat. El president de CORPINNAT ha demanat que el desplegament d’aquesta llei es faci efectiu abans de la verema de 2023, ja que porta més de dos anys en un calaix des que va ser aprovada pel Parlament el març de 2020. “Cal que l’administració faci també la seva feina i desplegui aquesta llei que és el marc legal que ha de permetre una millor entesa en el conjunt del sector”, ha assenyalat Ton Mata en el discurs institucional que ha dirigit en la primera edició de la Nit de Verema CORPINNAT que ha reunit una cinquantena de comunicadors del món del vi al celler Torelló de Gelida. 

El màxim representant de CORPINNAT ha destacat els principals valors que regeixin la marca col·lectiva (100 ecològics, 100% vinificats a la propietat, 100% verema manual, preus dignes garantits per al viticultor i marca d’ús exclusiu per als vins del territori Penedès) i ha fet èmfasi que tots aquests requisits són per a tota la raó social “un fet que ens fa únics”, ha dit.  Per al president de CORPINNAT, el desplegament de la nova Llei Catalana del Vi ha de servir per definir i fixar els diferents models de producció (viticultor elaborador, vinificador elaborador, negociant, marquista i cooperativista) per tal de transmetre una informació transparent i veraç al consumidor i prestigiar el vi català. CORPINNAT considera que el desplegament de la nova llei també és el primer requisit per impulsar un futur espai comú que permeti distingir i posar en valor els grans vins escumosos que s’elaboren al Penedès. En aquest sentit, Ton Mata ha reconegut que des de CORPINNAT sempre s’ha valorat l’impuls d’una Denominació d’Origen de vins escumosos del Penedès que integri les diferents sensibilitats del sector però sense renunciar als màxims estàndards de qualitat que, en el cas de CORPINNAT, estan recollit en el seu Reglament d’Ús. Així doncs, Ton Mata ha insistit que des de CORPINNAT continuen existint tres línies vermelles irrenunciables: vinificació 100% a la propietat, compliment de tots els requisits per a tota la raó social i l’exclusivitat d’ús de les marques només per als vins del territori.  

El president de CORPINNAT ha finalitzat el seu discurs destacant el valor que ja ha adquirit la marca col·lectiva al mercat i ha conclòs: “els escumosos CORPINNAT només són CORPINNAT si a l’etiqueta hi diu CORPINNAT”.

El discurs del president de CORPINNAT ha estat precedit per l’actuació de l’actor i humorista Fermí Fernàndez, que ha dedicat un monòleg al sector dels vins escumosos a través de la seva experiència personal i la d’alguns dels personatges que imita, com el periodista Carles Porta. 

DESCARREGA'T EL DISCURS DEL PRESIDENT

DISCURS_NIT_DE_VEREMA_CORPINNAT_2022.pdf

Balanç de verema 2022

 La realitat climàtica avança l’inici d’una verema molt petita

La nova realitat provocada pel canvi climàtic ha fet d’aquesta verema una de les més primerenques de la història al territori CORPINNAT. En total, en aquesta verema s’han collit 5.764.584 kg procedents de 1.099,2 hectàrees: 638 de vinyes pròpies i 461,2 de vinyes amb contractes de compra a viticultors. En compliment del Reglament d’Ús de la marca, els cellers CORPINNAT aquesta verema han pagat el quilo de raïm ecològic com a mínim a 0,75€, 15 cèntims d’euro més que l’any 2018 quan es va realitzar la primera verema de CORPINNAT.  

A continuació us detallem les dades més destacades de la verema 2022:

TARDOR: Molt similar a la tardor anterior, amb molt poca pluja i temperatures per sobre de la mitjana. 

HIVERN: Continua la tònica de la tardor, amb poques pluges i molt poques gelades. Les temperatures continuen per sobre de les habituals de l’època.

PRIMAVERA: Iniciem l’estació amb un mes d’abril fresc i sec, però del 19 al 23 cauen al voltant de 40 litres que ajuden a tenir una brotada molt homogènia dels ceps. Un segon episodi de pluges, el 24 i 25 de maig, contribueixen a un desenvolupament del gra normal fins a l’entrada d’estiu. Del 12 al 18 de juny patim una onada de calor excepcionalment llarga i intensa per l’època de l’any.

ESTIU: un mes de juliol sec, continua amb temperatures molt altes amb alguna onada més de calor que es perllonguen fins a mitjan agost. Dos episodis de pluges, poc abundants i molt heterogènies en el territori CORPINNAT fan acte de presència a final de juliol i mitjan agost.

LES VINYES CORPINNAT: Aquesta verema 2022 s’han vinificat 5.764.584 kg de raïm procedents de 1.099,2 hectàrees: 638 de vinyes pròpies i  461,2 de vinyes amb contractes de compra a viticultors. El rendiment mitjà del raïm comprat a viticultors ha estat de 7.158 kg/hectàrea.

PREUS DEL RAÏM 2022: El preu mínim CORPINNAT fixat per la collita 2022 ha estat de 0,75€/kgperò, donat que hi ha cellers que han superat amb escreix aquest import, el preu mitjà resultant de tot el raïm comprat a viticultors ha estat de 0,89€/kg. 

EL TEMPS DURANT LA VEREMA:   

Ha estat una verema seca i molt calorosa amb una única tempesta rellevant el dia 31 d’agost amb pluges que en alguns indrets varen fregar els 50 litres. L’extraordinària sanitat del raïm ha permès fer la collita manual i ecològica de les vinyes CORPINNAT sense presses.

LA VEREMA: La verema de les varietats històriques es va iniciar el dijous 11 d’agost i ha finalitzat el dijous 22 de setembre, essent la més primerenca des que hi ha registres. Tot i que la quantitat de raïms per cep era normal, la sequera severa que pateix el Penedès ha proporcionat un gra de raïm molt petit i, com a conseqüència, una verema de les més petites que es recorda.

Cal destacar que ha estat una verema on la maduració de les diferents varietats de raïm no ha estat esglaonada com és habitual al Penedès; a les parcel·les més afectades per la sequera s’ha avançat la maduració i en alguns casos s’han collit abans que d’altres varietats més primerenques que no han patit aquest dèficit d’aigua.

VARIETATS TRADICIONALS: macabeu, xarel·lo, parellada, subirat parent, garnatxa, monestrell, sumoll i xarel·lo vermell.  

ALTRES VARIETATS: malvasia de Sitges, trepat, pinot noir i chardonnay.

Associació de Viticultors i Elaboradors CORPINNAT

 • Adreça

  Plaça Manuel Raventós, 1, 1r.
  08770 Sant Sadurní d'Anoia - Barcelona

 • eMail

  Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
 • Administració

  +34 678 024 960

 • Comunicació

  +34 690 357 860