Nace CORPINNAT, la Marca Colectiva de la UE para distinguir grandes vinos espumosos elaborados en el corazón del Penedès
-
Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca i Torelló s’uneixen per impulsar aquest nou segell que vol integrar tots aquells elaboradors del territori que acreditin els estàndards de qualitat que estableix el reglament d’ús de la nova marca.
-
Raïm ecològic vinificat a la propietat, criances superiors als 18 mesos i preu mínim garantit al viticultor són alguns dels compromisos que hauran d’acreditar els elaboradors que vulguin emparar-se sota la nova marca.
Sant Sadurní d’Anoia, 10 d’abril de 2018.- A primers d’octubre d’aquest any sortiran al mercat les primeres ampolles amb la Marca Col·lectiva de la Unió Europea CORPINNAT, el nou projecte impulsat pels cellers Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca i Torelló que neix amb l’objectiu de prestigiar els vins escumosos del cor del Penedès. La nova marca col·lectiva està oberta a tots els cellers elaboradors de vi escumós que estiguin dins de la delimitació territorial CORPINNAT i que compleixin els exigents compromisos que estableix el reglament d’ús: collita manual, raïm ecològic certificat, utilització de varietats històriques —posant un especial èmfasi en les autòctones—, vinificació íntegra a la propietat, criances superiors a 18 mesos, preu mínim garantit al viticultor amb un increment gradual i compromís amb el rigor i l’autoexigència.
CORPINNAT comprèn una àrea geogràfica que aglutina 46 municipis —tots els de l’Alt Penedès, i alguns del Baix Penedès, l’Alt Camp, l’Anoia i el Baix Llobregat— on, per raons geogràfiques, geològiques, climàtiques i socials, sempre s’hi han cultivat varietats autòctones per a l’elaboració de vins escumosos. El territori CORPINNAT ha concentrat històricament la majoria de la producció del cava i altres vins escumosos de mètode tradicional.
Territorialment, la marca CORPINNAT comprèn una zona compacta de 22.966 hectàrees de vinya que queda definida en base a la depressió prelitoral del Penedès i les serres adjacents. La superfície de vinya CORPINNAT representa el 61% de la superfície de plantació del Cava, que és de 37.706 hectàrees.
La vocació integradora d’aquesta iniciativa liderada per sis empreses del sector —entre totes elaboren més de 2 milions d’ampolles l’any— queda perfectament reflectida en el reglament d’ús de la marca, que permet que s’hi sumin tots aquells cellers que compleixin els requisits de territori i de qualitat, independentment de si estan emparats sota la DO Cava, la DO Penedès o en cap de les dues.
La marca CORPINNAT figurarà en un lloc central de l’etiqueta principal de tots els escumosos elaborats pels cellers adherits que obligatòriament hauran de complir amb els requisits abans esmentats. Per fer efectiva la seva incorporació a la marca, els cellers hauran de passar una auditoria externa inicial i una altra amb caràcter anual per acreditar el compliment d’aquests requisits.
La marca CORPINNAT ha estat registrada a la l’Oficina Europea de la Propietat Intel·lectual (EUiPO) i a l’Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual (OMPI) i és titularitat de l’Associació d’Elaboradors i Viticultors CORPINNAT (AVEC), l’entitat que han fundat els sis impulsors de la iniciativa i a la qual s’hauran d’adherir com a socis tots els cellers que vulguin fer ús d’aquesta marca als seus escumosos. L’assemblea de l’AVEC és el màxim òrgan de govern de l’associació i cada celler hi tindrà un vot, mentre que la junta directiva està composada per un representant de cadascun dels sis cellers que han impulsat el projecte. La presidència de l’AVEC l’ostenten de forma solidària Xavier Gramona i Ton Mata.
Contacte mitjans
Josep M. Flores